Oboseala este unul dintre cele mai întâlnite motive care duc la producerea de accidente rutiere, de aceea nu e recomandat să conducem pe distanțe lungi fără a ne odihni. Este, însă, legal să dormi în mașină pe marginea drumului?
Legea din România stabilește că un șofer de autobuz sau camion nu are voie să conducă mai mult de 9 ore pe zi. Iar după fiecare 4.5 ore de conducere trebuie să facă o pauză de cel puțin 45 de minute.
Dar, această regulă nu este impusă decât șoferilor profesioniști. Restul conducătorilor auto sunt liberi să conducă atâta timp cât sunt apți să o facă.
Din păcate, mulți șoferi nu realizează că sunt obosiți și nu opresc pentru a se odihni.
Oboseala acumulată de-a lungul timpului poate genera o stare de somnolență. Cu cât drumul este mai lung, cu atât aceasta se accentuează și apare microsomnul. Adică scurte perioade de ațipire involuntară sau chiar episoade de somn.
Somnolența la volan e considerat un fenomen la fel de periculos precum condusul sub influența băuturilor alcoolice.
Timpii de reacție scad foarte mult, la fel și nivelul de concentrare și de conștientizare a anumitor situații din trafic.
Conform specialiștilor, atenția și capacitatea de reacție a unui șofer scade după aproximativ 4 ore de condus.
Atunci când conduci de mai multe ore, îți poți da seama că începe să se instaleze somnolența dacă:
Dacă îți simți ochii grei și starea de oboseală s-a instalat deja, trebuie să oprești.
Dacă ai de parcurs un drum lung, este recomandat ca o dată la 2-3 ore să faci câte o pauză de 15-30 de minute.
Este indicat să porți conversații cu ceilalți pasageri din mașină, iar dacă te simți obosit, deschide geamul sau ascultă muzică mai tare.
Foarte important, nu consuma băuturi energizante sau cafea pentru a rămâne treaz! Atunci când starea de oboseală este generalizată,acestea pot accentua starea de somnolență.
După 8-9 ore de condus, cel mai bine e să te oprești pentru a dormi. De asemenea, când simți o stare de oboseală, oprește într-un loc sigur pentru a dormi măcar jumătate de oră.
Codul Rutier nu interzice șoferilor să doarmă în mașină, dacă vehiculul este parcat regulamentar.
Ceea ce înseamnă că mașina trebuie oprită fie într-o parcare, fie în afara părții carosabile.
Așadar, nu este legal să dormi în mașină pe marginea drumului, dacă indicatoarele rutiere nu permit staționarea sau oprirea vehiculelor în acea zonă.
Oprirea unui vehicul este interzisă în următoarele situații:
Codul Rutier stabilește mai multe situații în care parcarea unui autovehicul este interzisă:
Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. Și cum în 2024 punctul de amendă se calculează la valoarea de 5% din salariul minim brut, amenda pentru parcare neregulamentară pornește de la 330 de lei.
Dar, conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă de până la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare.
Aceleași amenzi se vor aplica și dacă mașina e parcată sau staționează pe spațiul verde.
În cazul staționarii sau parcării pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă de aproape 1.000 de lei.